ZAMAN YÖNETİMİ

ZAMAN YÖNETİMİ

ZAMAN YÖNETİMİ NEDİR? ZAMAN YÖNETİMİ NASIL YAPILMALIDIR?

Çalışma Zamanı ve Serbest Zaman Ne Demektir?  

29.12.2023 42

29-12-2023ZAMAN YÖNETİMİ NEDİR? ZAMAN YÖNETİMİ NASIL YAPILMALIDIR?


Zaman yönetimi nedir? Zaman yönetimi nasıl yapılır? sorularının cevabı makalemizde…

 

Zaman yönetimi ve zamanın doğru yönetilmesi son derece önemlidir. Eğer zaman doğru yönetilemiyorsa o zaman kişinin hayatında hemen hemen hiçbir şey doğru yönetilemiyor anlamına gelmektedir. Zamanı etkin kullanmak öncelikleri belirlemek amacıyla önce zaman yönetimi ne demek sorusunun cevabını bulacağız.

 

Zaman yönetimi öğrencinin sorumluluklarını yerine getirmeye yönelik olarak yaptığı faaliyetlerin planlanması, bu planların uygulanması ve denetlenmesi süreçlerinden oluşan sürekli bir döngüdür. Zaman yönetimi, zamanı mümkün olduğunca etkili ve etkin bir biçimde kullanmaktır. Bu aynı zamanda bir denetleme sistemidir. Zaman yönetimi kararlarla ve planlama ile ilgilidir zaman yönetimi sonuç değil bir süreçtir. Zaman yönetimi çok çalışmak değil etkili ve akıllıca çalışmaktır.

 

Zaman öyle bir kaynaktır ki bu zaman bu kaynak için paha biçilememektedir. Zaman hiçbir şekilde toplanamaz, depolanamaz, hiçbir zaman tekrarlanamaz ve daimi olarak harcanır. İnsan yaşamı boyunca belirli bir sınırda sınırlı bir yaşama sahip olmaktadır. Bu bakımdan da zamanı etkin bir şekilde kullanmak zorundadır öyleyse bir insanın yapabileceği en iyi şey sahip olduğu zamanı en üst seviyede ve en nitelikli bir şekilde değerlendirmektir.
 

Çalışma Zamanı ve Serbest Zaman Ne Demektir?  
 

 Çalışma zamanı ve serbest zaman ne demektir? Zaman kavramı incelendiğinde çalışma zamanı ve serbest zaman yani çalışma dışı zaman olarak 2 grupta ele alınabilir.

Çalışma zamanı kişilerin çocukluk yıllarından itibaren belirli bir eğitimi almaları ve sınırlı sayıda sürede bulunan zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmek için yaptıkları çalışmalardan oluşur.

Serbest zaman ise insanların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için, insan için hayatında gerekli olan uyku yemek gibi varoluşla ilgili genel zamanlarda yer alan boş zamanları oluşturur. Kişinin yaşamında zaman iyi planlandığı ve iyi değerlendirdiği zaman ortaya çıkan serbest zaman, kişinin çalışma dışında isteklerini istediği gibi değerlendirebilmesini, kendine zaman ayırmasını, kendini geliştirebilmesini ve bunları kendi kişisel istekleri doğrultusunda özgürce kullanabileceği bir zaman dilimi içerisinde yapması olarak tanımlanmaktadır.